pentru ce este nevoie de moderator la nunta?

E greu sa supraapreciezi rolul moderatorului la nunta. Este unul din personajele principale ale ceremoniei nuntii. De la el depinde dispozitia invitatilor si, mai ales, a mirelui si a miresei. Notiunea de «Tamada» a venit la noi din Georgia (aici se pretuieste inalt ospitalitatea si se transmite din tata-n fiu). Moderator este omul, care chiar si cea mai banala masa e capabil s-o prefaca intr-o sarbatoare adeverata, care va lasa in amintire cele mai stralucite impresii.

Amintindu-si ceremonia, oaspetii nu-si reamintesc, cine si cit a cinstit, sau ce lupta a mers intre musafiri. Veti tine in memorie numai momente placute: cit de vesel a fost la nunta, cum toate rudele si prietenii au participat la concursuri amuzante, si chiar unchiul nasului nu a adormit cu fata in salata, dar dansa asa, ca-i iesea foc din talpi.

Scopul animatorului la nunta e urmatorul: un Moderator profesionist conduce o sarbatoare in asa mod, ca nici un musafir sa nu fie trist. Propriu zis, un impresar – e un psiholog. El trebuie la timp sa inteleaga dispozitia invitatilor: cui si cind sa-i atraga atentia, cind sa conduca un concurs, sa rostesca un toast, sa anunte dansuri, sa organizeze o pauza, daca e necesar si altele.

Oaspetii nu trebuie sa se plictiseasca la sarbatoare. In ceasta zi frumoasa dispozitia la toti cei prezenti trebuie sa fie excelenta! Toasturile si felicitarile spuse de tamada nu vor fi banale. Fiecare cuvint rostit la nunta, e dedicat celor doi oameni: tinerilor indragostiti, de aceea nimanui nu trebuie sa-i apara senzatia ca asemenea cuvinte «undeva, la cineva, au mai sunat».

Deci, iata principalele functii ale animatorului:

 1.  Sa intilneasca tinerii casatoriti si parintii lor (le zice din timp cine si unde va sta si ce va face).
 2.  Sa invite la masa (dupa ce vor lua loc mirele si mireasa) si sa conduca oaspetii la locurile sale.
 3.  Sa urmareasca mersul seratei, sa faca anunturi, sa conduca concursuri, sa rosteasca toasturi, sa supravegheze muzica.
 4.  Sa anunte oaspetii referitor la ceea, ce se petrece la momentul dat, pentru  ca chiar si celor, ce nu participa la concurs, sa le fie interesant.
 5.  Sa corecteze dificultatile si neajunsurile in asa mod, ca nimeni sa nu le  observe.
 6.  Sa nu permita musafirilor sa bea pina la pierderea memoriei.
 7.  Sa nu permita oaspetilor se sa plictiseasca.
 8.  Sa fie un actor si psiholog bun.

La prima vedere, sarcina animatorului nu e chiar dificila. Dar ne imaginam, ca nu fiecare om poate fi dezlegat si adecvat in fata unui public numeros. Sa fii un tamada bun – e un talent. De aceea alegeti-l minutios. Exista citeva reguli nescrise, cum sa gasiti anume acel tamada de care aveti nevoie.

 • Incepeti cautarea cu citeva luni inainte de mariaj. In primul rind, un animator calificat isi planifica orarul cu citeva luni, sau chiar un an inainte. In al doilea rind, aveti nevoie de timp, pentru a discuta scenariul si diferite nuante ale ceremoniei festive.
 • Sunt mai multe metode de a gasi un animator potrivit. Rasfoiti cartea de telefoane (contactati mai multe persoane). In saloanele si agentiile de mariaj, de asemenea va vor presta servicii de cautare si angajare a animatorului (nu va fie frica sa-l refuzati pe unul si sa-l invitati pe altul). Aceste servicii, posibil, sunt contra plata. Practic fiecare restaurant, sau cafenea isi are tamada al sau. In sfirsit, il gasiti prin recomandarile cunoscutilor sau pe paginile internetului.
 • Imaginati-va, cum trebuie sa arate omul, care va «cirmui» sarbatoarea Dumneavoastra timp de una, sau chiar doua zile. Barbat sau femeia, conservativ sau, invers contemporan. Va coincide acest om stilului ceremoniei D-ra? Va fii oare atragator? Se va descurca in situatii diferite?
 • Totul, ce este mai bun, se vede in comparatie. Sfatuiti-va cu cunoscutii, cu oamenii, ce au mai avut experienta in comunicare cu un cirmuitor al ceremoniilor. Amintiti-va, cind ati fost ultima data la o nunta. Ati dori, ca animatorul D-ra sa fie la fel, sau ati mai schimba ceva in el? Puteti sa-l rugati sa va arate un film video de la vreo nunta, care a condus-o. Este o cerinta normala si nu-l va ofensa.
 • Intilnindu-va pentru prima data cu animatorul, dati-i citeva intrebari: Ce pret au si cind e necesar, sa fie platite serviciile. Aflati, cit timp va conduce serata nuntii. Intrebati, daca mai presteaza servicii suplimentare (ansamblu muzical, colectiv de dansatori, DJ), ce e necesar sa faca mirele si mireasa in timpul pregatirii pentru nunta. Numai dupa aceasta impartii obligatiunile si cereti ajutor de la rude si prieteni.
 • La prima intilnire, luati in vedere, ce ati simtit cind ati vazut acest om: ce emotii va-au aparut. V-a placut infatisarea lui, imbracamintea? Aveti incredere fata de el? Va place comportamentul lui? Va priveste indeferent sau cu interes? V-a felicitat cu sosirea zilei mariajului? Ascultati vocea sufletului, prima impresie despre om e cea mai corecta.
 • La intilnire cu tamada nu va temeti sa vorbiti cu el. Emotiile inainte de nunta, e ceva normal, de aceea, nu exista intrebari in plus. Intrebati, cit de bine ii sunt cunoscute traditiile de nunta. Nu asteptati scenariul nuntii de la el. Un tamada profesionist va va intreba: Cum doriti sa se desfasoare nunta D-ra? Tinind cont de raspunsurile si cerintele D-ra, va incepe sa faca scenariul. Principalul e sa gasiti limba comuna si intelegere reciproca.
 • Din timp pregatiti citeva liste cu numele rudelor si invitatilor. In timpul nuntii mirele si mireasa mai uita numele noilor sale rude. Mentionati lista de «Dorinte»: ce trebuie (sau nu trebuie) de facut si de zis la nunta. Mentionati, ce fel de muzica va suna in seara nuntii. Si, mai ales, ce melodie va insoti primul dans al tinerilor indragostiti.
 • Amentindu-si nunta, oaspetii isi aduc aminte cum a fost tamada, ce concursuri a condus, cum se veseleau prietenii si rudele, sau invers, erau tristi. Un impresar bun va lasa numai amintiri frumoase. Iar pentru tamada, la rindul sau, cel mai bun compliment este faptul, ca, amintindu-si despre nunta, oaspetii isi amintesc in primul rind despre el. O alegere de succes

Ce nu e cazul sa faca animatorul?

       Multe sunt spuse despre aceea, ce trebuie sa faca un animator la nunta, pentru ca mirele si mireasa sa memoreze pentru mult timp prima zi, prima sarbatoare comuna. Dispozitia tuturor, cine a avut norocul sa asiste la nunta depinde de conduita animatorului. Practica arata, ca un animator bun ar trebui sa tina cont de citeva «regule categorice». Mai bine zis, ce nu e de dorit sa faca un tamada la nunta.

        Moderator nu se amestica in conflictele, ce pot aparea intre musafirii sau rudele nuntasilor (cu parere de rau, si asa ceva se intimpla), deoarece e chestiune personala. Pe de alta parte, nici sa ramina indeferent la momentele neplacute, deoarece anume mentinerea atmosferei de sarbatoare este obligatiunea lui principala. Conflicte apar din diferite motive, si nu e potrivit sa se amestice un strain. Anume animatorul trebuie cit mai corect sa «Stinga» situatia aparuta. Spre exemplu, repejor sa invite la un concurs pe unul, sau chiar pe ambii participanti ai conflictului.

       Moderator in nici un caz nu trebuie sa consume alcool, chiar si din cele usurele. Daca doreste sa-si potoleasca setea, trebuie sa aiba alaturi un pahar de apa, suc etc. Un tamada ametit sau beat – O SARBATOARE STRICATA. Cunoastem cazuri, cind conducatorul ceremoniei, mult pasionat de bauturi alcoolice, povestea, avind o vorbire nu prea clara, niste lucruri, ce deloc nu se refereau la ceremonia nuntii. De aceea e bine sa cunoasteti din timp, ce reputatie are animatorul vostru.
     

      Sa nu faca pe neasteptate nimic, ce ar putea sa provoace incomoditati invitatilor, iar tinerii sa rosteasca, amintindu-si serata nuntii. De exemplu, sa nu ceara vornicelei sa danseze un striptiz in locul valsului planificat cu vornicelul. Improvizatia, la sigur, e bine si vesel, dar e de dorit din timp sa discutati asemenea momente.

       Sa intrebe despre starea materiala a musafirilor. In nici un caz sa nu-i compare unul cu altul. Nu este frumos, daca impresario accentueaza, ca un invitat pentru scutece la viitorii copilasi a investit o mie de euro, iar altul – o mie de lei. In genere, mentionarea neajunsurilor cuiva e categoric interzisa. La nunta toti sunt egali.

       A impune nuntasii sa faca ceva impotriva vointei sale. De exemplu, sa participe la concursuri, sa danseze. Se poate, desigur, sa-i mai roage o data, dar nu mai mult. Daca musafirul nu e de acord sa faca ceva, nu o va face niciodata. Acest moment il va preface in gluma, sau nu-l va lua in considiratie. Iar doritori de a dansa sau a participa la concursuri avem destuli.

Scroll to Top