Se apropie nunta

24 de sfaturi de la experti

Doriti ca totul sa se primeasca anume asa, cum ati planificat?

Luati aminte de sfaturile expertilor, care va vor ajuta sa ocoliti unele greseli la nunta D-stra. Exista lucruri, care trebuie sa le stiti, cind planificati nunta D-stra. Chiar daca considerati ca stiti totul despre nunti, sfaturile noastre va pot ajuta la organizarea nuntii.

1. Enumarati toate pregatirile de nunta.

Ca sa nu fie prea multe activitati nerezolvate, inainte de a incepe pregatirile pentru nunta, elaborati o lista de tot, ce este necesar. Pe masura apropierei zilei solemne, veti putea adauga puncte noi, sa redactati si sa sortati cele vechi. Cu mindrie veti marca lucrurile rezolvate. Verificati lista activitatilor.

2. Elaborati lista firmelor.

In orasul D-stra exista multe saloane, unde puteti procura sau lua in chirie rochie de mireasa; magazine de flori, unde veti comanda buchetul miresei; studiouri foto, unde veti gasi foto si video operatori. Ca sa nu va incurcati in acest divers sortiment, elaborati o lista a firmelor, ce va intereseaza. Treptat le veti vizita pe toate si veti face alegerea. Este foarte comod, cind firma isi are site-ul sau. Va fi mai usor sa faci cunostinta cu sortimentul propus. Pe site-ul nostru puteti sa insemnati firmele, ce va intereseaza si sa faceti lista.

3. Mai intii de toate – OASPETII.

Inainte de a alege localul pentru nunta, aflati, aproximativ citi invitati veti avea. Fiecarui musafir – 10-15 M2. Vi se pare prea mult? Dar mai sunt mesele de sarbatoare, decorul, chelnerii, muzicantii, spatial de dans etc.

4. Folositi cunostintele straine.

Oamenii, care va inconjoara in timpul organizarii nuntii, au o experienta foarte bogata. Ei pot sa va recomande specialisti buni. Fotograful va va povesti despre un cameraman profesionist, un salon de mariaj va poate recomanda un florist bun, impresario stie, ce ansamblu musical ii va aduna pe toti la dans.

5. Reduceti lista invitatilor.

Cautati cea mai usoara metoda de a reduce cheltuielile? Reduceti lista invitatilor. Jumatate din cheltuieli ii revin restaurantului. Daca ospatarea unui musafir constituie circa 1000 lei, atunci, invitind la ceremonia cu 10 persoane mai putin decit ati planificat la inceput, economisiti 10000 lei.

6. Cereti si veti primi.

Pina la semnarea contractului precizati, daca toate cerintele voastre s-au luat in vedere. Nu va temeti sa insistati: cereti ca timpul banchetului sa fie prelungit, ca muzicantii sa interpreteze numai muzica preferata de D-stra. Aveti doar o nunta. Nu-i asa?

7. Concentrati-va la organizare.

Toate materialele, referitoare la organizarea nuntii, tineti-le intr-o mapa. Aici vor fi coordonatele oamenilor si firmelor, ce va ajuta la organizare. Telefoanele de contact pastrati-le in telefonul D-stra mobil, sau in agenda.

8. Aveti grija de bar.

De obicei, la 50 de invitati este de ajuns un barmen. Dar daca doriti sa serviti oaspetii cu coctaile exotice, pentru pregatirea carora e nevoie de timp, va trebui un om de ajutor.

9. Lasati putin loc in portmoneul D-stra.

Bugetul de nunta intocmiti-l dupa urmatoarea formula: 40-45% – masa de nunta
3-5% – pentru flori
10-15% – pentru rochie de mireasa
15-20% – pentru distractii sau muzica
15-20% – pentru filmarea video si foto
2-3% – pentru invitatii de mariaj
2-3% – pentru cadouri
8% – pentru coordonatorul nuntii sau alte cheltuieli
5% pentru transport.

10. Nu va grabiti.

Uneori planificarea in ultimul moment nu este profitabila. Majoritatea tinerilor dau comanda la restaurant din timp (pina la 6 luni). Daca apelati cu 1-2 luni inainte de ceremonie, sansele de a gasi un restaurant bun liber e doar de 25%. Dar sarbatorind nunta vineri sau duminica, puteti economisi pina la 20% din costul banchetului la restaurant, comparativ cu zilele de simbata.

11. Intocmiti lista cadourilor.

Daca invitatii D-stra singuri vor alege cadouri pentru voi, aveti multe sanse sa primiti multe cadouri la fel, sau lucruri, de care pe parcurs nu veti avea nevoie. Pentru a evita asemenea situatie, intocmiti lista cadourilor, care vor fi de folos si straduiti-va s-o transmiteti invitatilor (cu ajutorul, sa zicem, a parintilor). Fiti atenti, intocmiti lista cu propuneri si cerinte adecvate.

12. Pregetiti-va, ca veti auzi refuzuri.

Fiti gata, ca aproximativ 30% din invitati nu vor veni la nunta D-stra. De obicei numarul refuzurilor depinde de locul ceremoniei (distanta de la locul de trai a oaspetilor), de cantitatea invitatilor din alte orase si de timpul sarbatoririi nuntii (unii pleaca in vacanta sau au alte planuri). Pe de alta parte, daca oaspetii considera, ca nunta D-stra este un eveniment unic, atunci numaidecit vor veni.

13. Distractii pentru copii.

  1. Puteti cu bucurie sa acceptati prezenta copiilor la nunta.
  2. Puteti sa organizati nunta “numai pentru maturi”
  3. Puteti sa invitati o dadaca, care se va ocupa de copii toata ziua sau la restaurant, sau la hotel, sau acasa la cineva din rudele D-stra.

14 Alegeti prioritatile.

Ati intocmit lista invitatilor? Dati sa vedem. Lista noastra incepe cu rudele apropiate, prietenile miresei si prietenii mirelui; dupa aceasta – matusele, unchii, verisorii si cunoscutii apropiati, fara de care nu va imaginati mariajul D-stra. Mai jos situati prietenii parintilor, vecinii, colegii de lucru etc. Daca e necesar sa reduceti lista invitatilor, incepeti de la sfirsit.

15. Pas cu Pas.

Intocmiti orarul pregatirilor pentru nunta. Indepliniti lucrurile consecutiv. Nu incercati sa faceti totul dintr-o data. Aveti sanse sa nu reusiti. Nu semnati contracte cu furnizorii, pina nu precizati ziua nuntii; nu faceti comanda de torta, pina nu vedeti florile; nu invitati muzicantii, pina nu va apreciati cu locul nuntii.

16. Nu aveti pereche, nu aveti nici loc in sala?

Imaginati-va masa de nunta si chibzuiti, cu cine se va aseza alaturi prietenul, care vine singur. Cel mai bine sa-l asezati alaturi de un alt oaspete fara pereche, care ii este cunoscut.

17. Descrieti amanuntit drumul spre locul petrecerii ceremoniei.

Invitatii stiu, unde sa vina? Cereti la restaurant carti de vizita cu adresa lor si transmiteti-le la oaspetii D-stra. Lamuriti sau pregatiti schema itinerarului.

18. Evitati intelegerea orala.

Toate schimbarile in contract le inscrieti. Intelegeti-va cu furnizorii, ca orice schimbare sa fie notata documentar. Nu credeti pe nimeni. Fiti atenti, citind contractul.

19. Prevedeti neplacerile posibile.

Fiti gata la orice si nu va descurajati! Intrebati in Oficiul Starii Civile, daca se interzice ceva. Aflati, ce nu e de dorit sa faceti la biserica, daca planificati cununia. Spre exemplu: se interzic umerii neacoperiti (in unele biserici), fotografierea cu lumini suplimentare etc.

20. Impartiti cheltuielile D-stra.

Bugetul nuntii trebuie sa fie balansat. Incepeti planificarea bugetului cu intocmirea listei elementelor – cheie: Restaurantul, muzica, rochia de mireasa, invitatiile pentru nunta, florile, foto si video servicii si limuzine – fiecare pozitie numerotati-o (alegeti mai mult sau mai putin importante). Nu totul face parte din prima categorie. Daca, spre exemplu, modelul rochiei si servirea impecabila a meselor e ceea, ce intr-adevar va ingrijoreaza, atunci veti alege invitatii mai simple si decorarea cu flori mai modesta.

21. Capriciile naturii.

Natura ne poate uneori uimi. Daca intr-o zi calduroasa de vara sarbatoriti nunta sub cer deschis, fiti gata de ataca insectelor (musculite, tintari etc). Pregatiti solutii de „Lupta”. Se mai intimpla, mai ales primavara si toamna, ca natura ne bucura cu o ploita neasteptata. In asa caz, e bine sa avem umbrele destule. Sau aveti grija sa pregatiti un adapost cu acoperis pentru confortul oaspetilor.

22. Notati telefoanele de contact.

Scrieti numerele telefoanelor tuturor oamenilor, de care aveti nevoie si pastrati lista mereu la indemina. Va va ajuta, daca soferul limuzinei se va pierde, sau veti dori sa faceti niste poze in locul, de care nu v-ati inteles cu fotograful.

23. «SHOPING» cu prietena.

In nici un caz nu plecati in cautarea rochiei de mireasa si accesoriilor pentru nunta in singuratate. Dupa 2-3 saloane de mariaj nu veti vedea diferenta intre modele. Dar fiti atenta in alegerea companiei. Daca mama, sau sora nu va poate ajuta, apelati la prietena cea mai buna. Mariajul D-stra – e cazul, cind trebuie sa aratati impecabil. Dar fiti foarte atenta, cind luati cu D-stra “cea mai buna prietena”. Deseori se intimpla, ca prietena va sfatuie modelul care nu vi se potriveste, din motivul invidiei.

24. Tineti cont de timp.

Cind pina la ceremonia nuntii mai ramine doar o luna, priviti cu atentie lista activitatilor nerezolvate. Acum stergeti 3 pozitii. Da, stergeti 3 pozitii – momente, care de acum nu sunt atit de importante. Spre exemplu: alegerea cintecului pentru ceremonie, noi schimbari in lista de bucate. Mai mult la ele nu va ginditi.

Scroll to Top